Meny

Vapes.se Vapes.se logotype
Vape guider & teknisk support / E-cigaretter (generellt) /

Vad är en e-cigarett?


E-cigaretter, ett alternativ till tobak

E-cigaretter (även kallat för vape/vejp) är ett alternativ till traditionella cigaretter – men utan tobak. Se alla våra startkit här.

En vanlig vape består av följande delar:

  • En tank/clearomizer med utrymme för e-juice.
  • En mod, som är själva maskinen som sköter alla inställningar och säkerheten. På denna sitter det i de flesta fall även en skärm, avfyrningsknapp och inställningsknappar.
  • En coil inuti tanken. Detta är en förbrännare med lindad metalltråd och bomull. Det är denna som hettas upp och förångar e-juicen.
  • Ett eller flera batterier. Vissa har inbyggda och vissa kräver externa batterier. Vi säljer kompatibla batterier här.

När den elektroniska cigaretten värmer upp coilen (en lindad metalltråd) inuti tanken, så förångas e-juicen och användaren inhalerar in ångan.

Olika sorters ecigg

Vi har startkit som passar alla – alltifrån små diskreta e-cigaretter till större vapes som ger enormt mycket ånga.

Vi har följande typer av e-cigaretter & moddar:

Automatiska e-cigaretter: För dig som vill ha en lättanvänd e-cigarett där alla inställningar är automatiska.

Reglerbara vapes: Om du vill kunna justera inställningar för att maximera de personliga behoven, så är detta rätt val för dig.

PodsystemKompakta e-cigaretter som är till för högre nikotinnivå. Dessa är oftast diskreta och använder sig av utbytbara poddar istället för tanks.

Mekaniskt/mech: Endast för de mest avancerade och pålästa vejparen. Mekaniska moddar har inga säkerhetsskydd och leder ström direkt från batteri (via 510-anslutningsgängan) till coilen, utan att gå via ett kretskort. Kräver mycket förkunskap.

Hur fungerar e cigaretter?

E-cigaretter kommer i många olika former & varianter och därmed är även funktionaliteten olika mellan modellerna – men grundfunktionaliteten är densamma. Kort förenklat ger batteriet ström till en förbrännare (coil) som blir upphettad och förångar vätskan.

Batterierna är monterade i en så kallad mod. Modden har ett inbyggt kretskort med säkerhetsfunktioner för att strömöverföringen mellan batteriet och förbrännaren ska vara säker.

Förbrännaren sitter i en tank (vätskebehållare) och kallas av vejpare och oss för coil. Coilen innehåller bomull för att dra åt sig vätska och metalltråd som hettas upp för att förånga vätskan.

Vissa elektroniska cigaretter aktiveras via knapptryckning, men många podsystem aktiveras vid inhalering.


Publicerad: 2021-01-05
Uppdaterad: 2021-01-05
Har du frågor om dina beställningar, frakt, returer, öppettider eller liknande?