Meny

Vapes.se Vapes.se logotype
Vape guider & teknisk support / Coils/förbrännare /

Hur länge räcker en coil/pod?


Hur länge en coil/pod håller beror helt och håller på hur du använder den, vilka inställningar du kör med och vilken e-juice som är i tanken/podden. Om du inte använder produkten rätt riskerar den att brännas och behöver då bytas ut. Nedanför har vi listat våra bästa tips på hur du får ut mest av dina coils & poddar.

Generella tips för att få dina coils/poddar att hålla längre

 • Ha aldrig för låg vätskenivå. En bra indikator att gå efter är att vätskan minst ska täcka de synliga bomullshålen även när enheten ligger ner.
 • Ladda inte medan du vejpar. Många e-cigaretter är ej anpassade för detta och gör att coilen blir för varm vid användning. Låt gärna enheten svalna efter laddning.
 • Städa under moddens anslutning till och från. Det kan samlas kondens där som stör anslutningen och gör förångningen ojämn, vilket skadar coilen i längden.
 • Stäng av e-cigaretten vid förvaring. Har din e-cigarett någon knapp som låter dig stänga av enheten, var noggrann då att stänga av den innan du lägger den i fickan exempelvis.
 • Töm fickor på ludd och skräp. Om du förvarar din enhet i fickor eller liknande när den inte används, är det viktigt att se till att de ytorna är utan smuts. Det är lätt att ludd och liknande hamnar i munstycket och sen ner till coilen – där du vill undvika att smuts samlas och förbränns vid upphettning.
 • Kedjevejpa inte. För snabba inhaleringar gör att bomullen inte hinner återfukta sig snabbt nog.

Tips för bäst livslängd på poddar

 • Prima innan första användning. Om podden har inbyggda coils, fyll då upp podden och håll fingret över lufthålet (oftast på undersidan av podden) och ”smutta” på den så att e-juicen forceras in i bomullen. Har podden lösa coils så tar du ur coilen, droppar några droppar e-juice i bomullshålen, låter bomullen dra åt sig av vätskan och sedan monterar du tillbaka coilen och fyller på podden till rekommenderad nivå.
 • Låt stå innan första användning. Låt podden stå oanvänd i 5-10 minuter efter första påfyllningen. Om bomullshålen är extra små på din coil, vänta gärna 10-15 minuter istället då bomullen är hårdare packad.
 • Använd rätt VG/PG-ratio på e-juicen. De flesta poddar är anpassade för 50VG/50PG. Mer VG än så resulterar oftast i att vätskan blir för dryg för att bomullen ska kunna absorbera den. Om bomullen inte kan absorbera vätskan blir den inte återfuktad och riskerar därmed att brännas vid upphettning.

Tips för bäst livslängd på coils (vid användning av tanks)

 • Prima innan första användning. Vid första användningen av en ny coil tar du först ur coilen, droppar några droppar e-juice i bomullshålen, låter bomullen dra åt sig av vätskan och sedan monterar du tillbaka coilen och fyller på tanken till rekommenderad nivå (oftast max 90%).
 • Låt stå innan första användning. Låt den vätskefyllda tanken stå oanvänd i 5-10 minuter efter första påfyllningen. Om bomullshålen är extra små på din coil, vänta gärna 10-15 minuter istället då bomullen är hårdare packad.
 • Använd rätt VG/PG-ratio på e-juicen. Beroende på vilken coil du använder ska du använda en viss VG/PG-blandning på din e-juice. Ju högre VG (Vegetabiliskt Glycerin) desto drygare/tjockare blir vätskan och desto högre PG (Propylenglykol) desto tunnare blir den. För coils över 0,8 ohm är det normalt sett bäst att använda 50VG/50PG. Under 0,8 ohm rekommenderas en högre VG-halt (ju lägre ohm desto högre VG). Hänvisa alltid till dina coils produktbeskrivning/manual eller fråga oss, då det kan variera mellan varje produkt.

Läs mer:


Publicerad: 2022-10-07
Uppdaterad: 2022-10-07
Har du frågor om dina beställningar, frakt, returer, öppettider eller liknande?