Meny

Vapes.se Vapes.se logotype
Vape guider & teknisk support / Coils/förbrännare /

Hur primar man en coil?


I denna guide går vi igenom vad priming betyder, varför man ska prima en coil och snabbt vad en coil är. Detta är alltid viktigt att göra vid första användning av en ny coil i e-cigaretter.

Vad betyder priming?

Att prima en coil betyder att du ger coilens bomull tid att återfuktas av e-juice innan du använder den. Detta gör att du minskar risken rejält att coilens bomull blir bränd. Om du någonsin upplevt att du fått en torr eller bränd smak när du använder en ny coil i din e-cigarett, är problemet nästa alltid att du antingen inte primat coilen eller att du vejpat för mycket utan pauser så att bomullen blivit torr under användning.

Notera att själva primandet av en coil endast behöver göras första gången du använder den. Du behöver aldrig ta ur en redan använd coil för att prima den, då den primas/återfuktas automatiskt mellan förångningarna.

Hur primar jag en coil?

Det finns två sätt att prima en coil – men det bästa är att kombinera båda metoderna för att verkligen försäkra dig om att bomullen . Använder du poddar där du inte kan ta ur coilen så är det alternativ 1 som är bäst för dig.

Metod 1: Montera en ny coil i din tank eller pod, fyll på tanken/podden med e-juice och låt den stå några minuter innan användning. Ju längre du väntar desto bättre (räkna med minst 10 minuter).

Metod 2: Innan du monterar en ny coil i din tank eller pod, droppa e-juice i de synliga bomullshålen på coilen och låt stå i några minuter. Därefter fyller du din tank/pod med e-juice och låter stå en stund till. Om du skulle applicera för mycket e-juice i bomullshålen så kan det ”gurgla” och spotta (spitback) lite, men det försvinner efter ett par inhaleringar.

Tips! Om du vill snabba på primandet kan du använda metod 2, ta av tanken/podden, stänga eller hålla för luftflödet och dra några skarpa bloss via munstycket för att hjälpa till att dra in e-juicen i coilen. Det är viktigt att tanken/podden inte är monterad på e-cigaretten, så att du inte råkar aktivera förångningen. Glöm ej att öppna luftflödet igen innan användning.

Hur länge ska man vänta efter att ha primat en vape coil?

Generellt sett är det rekommenderat att låta den prima så länge som möjligt. Vill du vara riktigt säker på att bomullen dragit åt sig nog med e-juice, vänta då minst 10-30 minuter.

Hur snabbt en coil drar åt sig e-juice beror dock på hur hårt packad coilens bomull är och e-juicens VG/PG-blandning. Coils med högre ohm/resistans (över 0,8 ohm) tenderar att ha hårt packad bomull och är anpassade för e-juice med 50% PG (propylenglykol) som är mer visköst. Coils med lägre ohm (under 0,8 ohm) är ofta anpassat för mer VG än PG, exempelvis 70VG/30PG då VG är drygare och bomullen absorberar snabbare i dessa typer av coils.

Läs mer:


Publicerad: 2022-09-30
Uppdaterad: 2022-09-30
Har du frågor om dina beställningar, frakt, returer, öppettider eller liknande?