När ska man byta ut coilen/förbrännaren i sin vape?


En återkommande fråga som vi på Vapes.se får från förstagångs-användare av ecigaretter, är – när ska jag byta coil? Det mest uppenbara svaret är “När det smakar bränt”, men det finns många andra faktorer som kan spela in om du vill se till att få ut så bra smak som möjligt.

Coilen smakar bränt

Om du känner en bränd smak vid inhalering, så innebär det att bomullen i coilen varit torr på någon punkt och vid upphettning blivit bränd. Detta kan uppstå om vätskenivån är för låg (se till att den alltid täcker de synliga bomullshålen på coilen).

När det smakar bränt så måste du byta ut coilen – den är bortom räddning då skadan är skedd och smaken av det brända kommer sitta kvar. Om du vill vara säker på att e-juicen inte har tagit smak av den brända bomullen kan du även tömma tanken på e-juice, men om du byter ut den snabbt så är det oftast inte nödvändigt. Ju längre du väntar desto värre kommer den brända smaken bli, så vänta inte.

Det finns andra skäl till att en coil kan brännas. Du kan läsa mer om varför en coil blir bränd och hur du undviker att det bränns i vår guide “Coilen smakar bränt”.

E-juicen smakar inte längre som den ska

Om din ejuice plötsligt blivit förändrad smakmässigt och du är säker på att allt står rätt till i övrigt (och att du inte är förkyld), så kan det bero på att bomullen börjar bli dålig i coilen. Byt ut din coil så ska det förhoppningsvis bli bättre.

Du har använt samma coil väldigt länge

Normalt sett håller en coil 1-2 veckor vid normal användning och om du tar hand om den. Om du vejpar då och då, så kan du använda samma coil betydligt längre tid. Använder du coils alldeles för länge och struntar i att byta ut dom även ifall de blivit brända, så kan det vara skadligt för hälsan i längden.

Läckage från din ecigarett

En av de främsta orsakerna till läckage i vapes är att förbrännaren/coilen antingen är defekt eller att o-ringarna på den har gått sönder/slitits över tid. Om detta har hänt så kan vätska ta sig förbi coilen ner i tankens bas, sen ut i luftflödeshålen (om du har bottom airflow). Om du byter coil, kontrollera att o-ringarna på den nya ser bra ut och att coilen fästs bra när du skruvar i den.


Publicerad av Daniel Leis: 2020-7-8

Dela inlägget: