Meny

Vapes.se Vapes.se logotype
Vape guider & teknisk support / Coils/förbrännare /

Coilen/podden smakar bränt


Att det luktar eller smakar bränt ur tanken beror att bomullen i coilen varit torr vid användningen, och därmed har bomullen blivit bränd. Det är alltså viktigt att se till att den är helt återfuktad vid första användningen och att vätskebehållaren inte är tom. Nedanför har vi sammanställt information om detta och hur du förhindrar att det händer.

De vanligaste anledningarna till att en coil blir bränd

  • Bomullen är torr – den har inte absorberat nog med e-juice för att återfuktas.
  • Coilen har använts för länge och bomullens absorberingsförmåga har försämrats.
  • För höga inställningar på din mod, så att coilen blir alldeles för varm vilket i sin tur gör bomullen torr och bränd.
  • För hetsiga bloss (kedjevejpning), vilket innebär att bomullen inte hinner återfukta sig mellan inhaleringarna.
  • Knappen hålls in utan att du inhalerar. Det är viktigt att du alltid inhalerar så länge knappen på din e-cigarett är intryckt, så att coilen alltid är nedkyld vid användning.
  • Coilen har ej primats innan första användning. Om bomullen ej är återfuktad nog så kommer bomullen att vid första inhaleringen bli bränd. Se vår guide ”Hur primar man en coil?”.
  • För söt e-juice. Standardcoils gillar inte e-juice med sötningsmedel i. Sötningsmedel gör att bomullen förlorar absorptionsförmågan och inte hinner återfukta sig mellan inhaleringar. Det kan även vara så att sötningsmedlet lagt sig som en beläggning på själva metalltråden i coilen och upplevs smaka bränt. Vi rekommenderar att köra RDA om du vill köra med sötare e-juicer för att snabbt (och billigt!) kunna byta bomull vid behov.
  • Fel VG/PG-blandning på e-juicen – PODDAR. De flesta poddar är anpassade för 50VG/50PG. Mer VG än så resulterar oftast i att vätskan blir för dryg för att bomullen ska kunna absorbera den. Om bomullen inte kan absorbera vätskan blir den inte återfuktad och riskerar därmed att brännas vid upphettning.
  • Fel VG/PG-blandning på e-juicen – COILS. Beroende på vilken coil du använder ska du använda en viss VG/PG-blandning på din e-juice. Ju högre VG (Vegetabiliskt Glycerin) desto drygare/tjockare blir vätskan och desto högre PG (Propylenglykol) desto tunnare blir den. För coils över 0,8 ohm är det normalt sett bäst att använda 50VG/50PG. Under 0,8 ohm rekommenderas en högre VG-halt (ju lägre ohm desto högre VG). Hänvisa alltid till dina coils produktbeskrivning/manual eller fråga oss, då det kan variera mellan varje produkt.

Hur du får bort den brända smaken
När det smakar bränt så är det dags att byta ut coilen. Om du vill vara säker på att e-juicen inte har tagit smak av den brända bomullen kan du även tömma tanken på e-juice. Oftast så medföljer det en extra coil om du köper en tank eller ett startkit.

Hur du förhindrar att coilen bränns
Det första du bör göra när du installerar en ny coil eller precis har mottagit din e-cigarett/tank, är att prima coilen – alltså återfukta bomullen innan användning. Det gör du för att se till att coilens bomull är helt återfuktad innan du börjar vejpa.

Hur du primar en coil

I vår guide ”Hur primar man en coil?” förklarar vi vad priming innebär, hur man primar och varför man behöver göra det.

Testa gärna att byta ut coilen till en ny och följ anvisningarna ovanför, så ska det förhoppningsvis fungera bättre.


Publicerad: 2022-10-07
Uppdaterad: 2022-10-07
Har du frågor om dina beställningar, frakt, returer, öppettider eller liknande?