Det spottar e-juice ur tanken (spitback)


Spitback (att det spottar e-juice ur din vape coil) är inget farligt men givetvis kan det upplevas som obehagligt. Det går nästan alltid att lösa. Här är de allra vanligaste anledningarna till varför det sker.

För mycket e-juice i coilen (över-priming)

Om du har primat/förberett coilen med alldeles för mycket e-juice, så kan det i många fall resultera i att den blir översvämmad. Detta innebär att det inte kan komma in nog med kylande luft vid inhalering och gör så att e-juicen kokar istället för att förångas jämnt. Detta försvinner oftast efter några bloss allteftersom e-juicemängden minskas.

Detta kan du göra för att lösa det:

  • Om du har en e-cigarett med tank: Ta av tanken från e-cigaretten, öppna luftflödet helt om möjligt och linda en servett eller hushållspapper runt luftflödet. Blås kort och kraftigt ett par gånger i munstycket. Detta leder ut den överflödiga e-juicen ut ur luftflödet, som du kommer se på pappret/servetten. Glöm ej att torka rent i tankens bas och på utsidan av den.
  • Om du har ett podsystem med USB-ingång i botten: Sätt en servett/hushållspapper över munstycket, vänd enheten upp och ner och blås flera gånger kraftigt men kort genom USB-ingången. Då passerar luften genom enheten och forcerar ut den överflödiga e-juicen via munstycket. Glöm inte att torka rent efteråt.
  • Om du har ett podsystem utan USB-ingång i botten: Ta ur podden ur din enhet och sätt papper/servett på munstycket. Torka av botten på podden ifall det bildats kondens där och blås från undersidan ett par gånger kraftigt och hårt. Kommer det e-juice i pappret så är coilen översvämmad, fortsätt tills det slutar och torka sen rent.

Vid ovanstående åtgärdslösningar är det viktigt att du tvättar händerna noggrant efteråt, ifall du har nikotin i din e-juice.

För höga inställningar

Blir coilen alldeles för varm så uppstår spitback, då e-juicen kokar omedelbart vid kontakt med coilen. Detta kan ske om du kör med för hög Watt. Se till att luftflödet är helt öppet och att du inhalerar kraftigt nog. Om det fortfarande inte fungerar, så kan det vara en idé att sänka inställningarna så att det inte blir så varmt.

För låga inställningar

Om du istället har för låga inställningar, så kan det också resultera i spitback. Detta för att coilen vid lägre Watt än rekommenderat kan göra så att e-juicen bara kokar istället för att förångas. När det kokar så kan e-juice spotta ut via munstycket. Testa att höj inställningarna till den rekommenderade Watten för din coil. Hjälper inte det kan du stänga luftflödet en aning.

Coilen är förbrukad, bränd eller defekt

När coils har blivit gamla eller brända, så blir bomullen kompakt och e-juicen kommer därför att svämma över och resultera i samma problem som vid över-priming. Testa att byta coil.

E-juice har läckt ner i basen på tanken

Om e-juice har läckt ner i själva basen under coilen, så behöver du skruva ur coilen och torka rent under den. Detta på grund av att anslutningen kan störas av vätskan. Torka både i basen och på undersidan av coilen med papper/tops.


Publicerad av Daniel Leis: 2021-3-27

Dela inlägget: