Lär dig lingot! Bli expert på vad alla vape-termer betyder


I vaping-världen finns det många termer som är helt nya för nybörjare. I denna guide går vi igenom de allra vanligaste termerna.

Generella termer

Vaping/vejpa: Att vejpa innebär att någon använder en e-cigarett för att förånga e-juice med eller utan nikotin.

Clouds: När en vejpare refererar till clouds, betyder det att det blir mycket och tät ånga.

DL: DL står för direct lung, vilket på svenska är direkta lungbloss. Det används när en e-cigarett producerar mycket ånga, då man inhalerar det direkt ner i lungorna. Det finns även RDL, som är restriktiva direkta lungbloss – alltså DL men med lite tightare luftflöde.

MTL: MTL står för mouth to lung, vilket på svenska är mun-till-lunga. När det är e-cigaretter med tightare luftflöde och mindre ånga, så vill man oftast först inhalera ångan till munnen och sedan ner i lungorna. L-MTL är en ny variant, där det är MTL men med lite mer luftflöde.

Hårdvara / enheter

E-cigarett: En portabel elektronisk cigarett som används för att förånga e-juice med eller utan nikotin. Vi har massor att välja mellan – vilken e-cigarett blir din nya favorit?

Vape pen: En vape pen, eller vape penna är en e-cigarett som är formad som en penna. Denna variant av e-cigarett är den som nybörjare främst väljer, framförallt om de försöker sluta röka. Oftast har denna variant automatiska inställningar och är utan skärm, så att du snabbt ska komma igång.

Reglerbar: Detta innebär att inställningarna på e-cigaretten är justerbar. I de flesta fall kan du justera Watt, temperatur och Volt.

Coil: En coil innehåller en metalltråd och bomull. Metalltråden hettas upp och bomullen drar åt sig av e-vätskan så att den kan förångas. Coils är den del som man byter ut om bomullen blir bränd eller om smaken förändras.

E-juice & nikotin

E-juice/e-vätska: E-juice är den vätska som tillsätts i e-cigaretter för att förångas.

3 mg/6 mg/12 mg och liknande: mg står för milligram och används i vapingvärlden för att förklara hur mycket nikotin per milliliter en e-juice innehåller. 0 mg innebär att det är en nikotinfri e-juice, medan allt över 0 mg är e-juice med nikotin. I Sverige är max 20 mg/ml nikotin och en maxvolym på 10 ml tillåtet.

PG: PG står för propylenglykol, vilket är en av basingredienserna i e-juice. Den används för att bära smakaromerna och kan ge det där lilla rivet i halsen som många rökare är vana vid. PG använder i många olika andra produkter, som exempelvis tandkräm.

VG: VG står för vegetabiliskt glycerin, som är en naturlig olja från exempelvis raps. Det används för att ge sötma till e-juicer samt ger en lenare känsla vid förångningen. Det används även i vanliga livsmedel så som bakverk, orala hygienartiklar, handsprit med mera.

VG/PG: När det står exempelvis 70VG/30PG på en e-juice flaskas etikett, så innebär det att fördelningen mellan VG och PG är 70% VG och 30% PG. PG går nästan aldrig över 50%, men det finns undantag. Högre VG kräver mer värme/kraft i en e-cigarett och coils som klarar av tjockare e-juicer, samt ger oftast mer smak. Högre PG är till för e-cigaretter som har coils över 1,0 ohm och förångar saktare med mer luftmotstånd, för att ge cigarettkänslan.


Publicerad av Daniel Leis: 2022-2-18

Dela inlägget: