Hur laddar jag min ecigg som har inbyggt batteri?


Är du precis som många andra e-cigarettanvändare osäker på hur du ska ladda din enhet på ett tryggt sätt? Det är enklare än vad du tror! Med denna artikel kommer du att bli ett proffs på att ladda din e-cigarett på rätt sätt.

Laddning via väggadapter

Innan du ska ladda din e-cigarett via USB-kabel, så är det viktigt att du först och främst ser till att adaptern eller USB-porten ger den strömstyrka som batteriet tillåter. Du kan läsa på adaptern vad den ger för Ampere och för att ta reda på vad din e-cigarett klarar av för Ampere, så står det oftast specifikationerna för e-cigaretten på produktsidan.

Står det inget i specifikationerna, i manualen, på förpackningen eller på själva e-cigaretten – så är det högst 1A som gäller. Högre Ampere än så kan vara skadligt för batteriet i och med att strömstyrkan blir alldeles för hög.

Adaptrar som absolut inte får användas

 • Snabbladdningsadaptrar. Dessa ger mycket mer än 1A och kan överhetta din e-cigarett.
 • Adaptrar som inte har en CE-märkning. CE är EU’s märkning av produkter som är godkända avseende säkerhet, miljö och hälsa. Du kan läsa mer om CE här.
 • Om adaptern har skador eller synligt slitage.

Exempel på väggadaptrar som inte bör användas till e-cigaretter utan stöd för snabbladdning

 • Samsung snabbladdare för mobiltelefoner och surfplattor
 • Apple iPad-adapter. Denna fungerar inte bara som en adapter, utan ger även 12 Watt uteffekt.
 • Billaddare som ger över 1A. Vissa billaddare har stöd för 2,4A-laddning, vilket inte en e-cigarett klarar av normalt sett.

Laddning via USB-ingång i dator/laptop/USB-hubb

Samma regler gäller även här: Max 1A om inte specifikationerna säger annat. Vissa datorer/laptops/USB-hubbar med mera har snabbladdningsportar, vilket endast är till för exempelvis mobiltelefoner som klarar av snabbladdning. Det är dock allra vanligast att datorer endast har USB 2 & 3-portar, vilket ger mindre än 1A. Är du osäker på om du har en snabbladdningsport i din dator eller USB-hubb ber vi dig att kolla upp specifikationerna för produkten.

Hur många Ampere en USB-ingång ger:

USB 1: 0,5 A
USB 2: 0,5 A
USB 3: 0,9 A
USB 3.1: 1,5 – 3 A (Snabbladdningsport)

Allmäna säkerhetstips

 • Se till att både adapter samt sladd är hela. Skulle det vara synliga skador eller glapp – kassera det och skaffa nytt.
 • Ha alltid uppsikt över laddningen! Ha inget på laddning om du inte är hemma.
 • Använd endast originalladdare och CE-märkta produkter.
 • Ladda alltid på hårt underlag – aldrig i sängen eller soffan.
 • Ladda inte mer än vad du behöver. Dra ur kontakten när laddningen är färdig.
 • Om möjligt: Ladda inte nattetid, då du inte kan agera lika snabbt.
 • Ha en fungerande brandvarnare.

Risker vid laddning över 1A

Du riskerar att kretskortet inuti din e-cigarett blir kortslutet eller överhettat, samt att batteriet kan ventilera om det blir för varmt. Det är aldrig värt att riskera. Detta gäller även för all annan elektronik med batterier i sig, inte endast e-cigaretter.

De flesta reklamationer vi har fått in har berott på att en för stark adapter har använts. Detta har ofta lett till att exempelvis en skärm slutar fungera, att den inte startar längre eller att den inte fungerar som den ska helt enkelt.

Fortfarande osäker?

Skicka gärna ett mail till oss på kontakt@vapes.se, så hjälper vi dig vidare. Det allra smidigaste är om du bifogar en bild på din adapter så att vi kan se specifikationerna på den (skriv gärna med namn på adaptern samt vad du använder den till vanligtvis) och skriver vilken e-cigarett du har köpt hos oss.


Publicerad av Daniel Leis: 2020-12-3

Dela inlägget: