Hur man rengör en vape tank


Om du känner att något inte smakar som det ska, att den har börjat förånga ojämnt eller att trots felsökning och nya coils att det blir för varmt eller smakar bränt, så rekommenderar vi att du rengör din tank (vätskebehållaren). Gör detta med jämna mellanrum för att ge din vape tank och dina vape coils ett längre liv.

Steg för steg guide

Följande process gäller för de flesta tanks på marknaden, men kan variera beroende på utformningen av den tank du använder:

 1. Hämta ett par tops och vanligt hushållspapper – men blöt ej något av dessa med vatten. Vatten skadar elektroniken.
 2. Börja med att stänga av din e-cigarett och ta ur batterierna – om du har en mod där batterierna är externa. Har din e-cigarett inbyggt batteri så räcker det med att du stänger av den.
 3. Skruva av tanken från din vape mod om möjligt och topsa i moddens 510-gänga (där du skruvar i tanken).
 4. Torka av modden med papper. Det viktigaste är att ovansidan där modden är i kontakt med tanken blir helt avtorkad.
 5. Torka av undersidan av tanken med papper. Oftast bildas det kondens under tanken, vilket kan störa anslutningen mellan tank och mod.
 6. Vänd din tank upp och ner och skruva av basen – alltså bottendelen, från din tank. I basen sitter coilen. På en del modeller skruvas dock coilen inte in i basen utan istället toppdelen, men samma process gäller även där.
 7. Skruva ur coilen. Om den inte ser bränd ut så kan du behålla den, men ser den bränd ut eller är föråldrad rekommenderar vi att du byter ut den. Om du behåller den, torka då av (med papper) under coilen så att gängorna och undersidan blir helt torr. Lägg coilen åt sidan så länge.
 8. Torka rent i basen av tanken med tops och papper så gott som det går. Om det är mycket e-juice i basen kan det leda till anslutningsstörningar och läckage, så här är det alltid värt att städa lite extra.
 9. Häll ut din e-juice. Om du vill behålla e-juicen rekommenderar vi att du antingen häller över den till någon tomflaska så länge eller avbryter rengöringsprocessen. Om din coil har blivit bränd så är risken stor att e-juicen har tagit smak av den brända bomullen.
 10. Skruva försiktigt av glaset (om möjligt). Glaset är fragilt, så applicera inga tryck på det. Håll koll på eventuella o-ringar (förseglingar och packningar) så att de inte försvinner. Skulle glaset gå sönder har vi oftast reservglas till din tank. Vi har även en del o-ringar. I de flesta fall får du med extra i förpackningen.
 11. Skölj glaset, toppendelen av tanken och bottendelen av tanken i varmt vatten så att all e-juice sköljs bort. Låt sedan stå och torka på papper under natten. 
 12. Dubbelkolla så att allt är helt torrt, att alla o-ringar sitter på korrekt plats och montera därefter på glaset, skruva i coilen (glöm ej att prima om den är ny och att välja “new” ifall skärmen frågar om det är en ny coil), skruva ihop tanken och montera den på modden. Glöm ej att justera inställningarna utefter vilken coil du använder.

Nu har du rengjort din tank! Ju fler gånger du gör detta desto snabbare går det nästa gång. Gör det gärna till en vana.

Läs mer:


Publicerad av Daniel Leis: 2022-9-30

Dela inlägget: