Vad är e-juice och vad innehåller det?


I denna guide kommer vi lära dig som är nybörjare allt du behöver veta om e-juice och lite till. Vi kommer gå igenom vad e-juice är, vad det innehåller och hur det ska användas. Dessutom tar vi upp vanliga frågor och avslutar med några tips.

Vad är e juice?

E-juice är den smaksatta vätskan du fyller i behållaren på din e-cigarett. Den består av propylenglykol, vegetabiliskt glycerin, smakessenser samt eventuellt nikotin. I svensk folkmun kallas denna vätska för e juice, medan den i andra länder ofta kallas för e-liquid. Det finns oändligt många olika smaker – som exempelvis kanelbullar, blåbärsmilkshake, tobak, kaffe eller saftiga persikor. Varje e-juice är unik i smaken och kan upplevas olika från person till person. En del smaker lämpar sig för användning hela dagen (all day vape) medan andra kan passa bättre till vissa speciella tillfällen. Vi erbjuder många olika smaker att välja mellan och garanterar att många av dem passar just dina smaklökar.

Propylenglykol (PG)

Propylenglykol är en godkänd livsmedelstillsats och används som fuktighetsbevarande medel i bland annat mat, medicin, kosmetik, inhalerare samt många andra produkter. Med andra ord finns den i de flesta livsmedel eller produkter som du troligtvis dagligen använder. Substansen är en klar, färglös vätska med en konsistens som kan likna en tunnare sirap. I rumstemperatur är den en vätska, men omvandlas till ånga vid upphettning. Vätskan är helt doft- & smaklös. PG gör att bomullen i dina förbrännare/coils får längre livslängd.

Vegetabiliskt glycerin (VG)

Likt propylenglykol är vegetabiliskt glycerin också en godkänd livsmedelstillsats och används i en stor mängd mat, kosmetik eller medicinska produkter. Det är ett sötningsmedel som utvinns från vegetabiliska källor men ökar inte blodsockernivåerna vid förtäring/inhalering. Det smakar sött, är tjockt som sirap, färglöst och omvandlas till ånga vid upphettning. VG gör det lättare att applicera e-juice i bomullen på en ombyggbar förbrännare/coil. I kosmetiska och medicinska appliceringar används den bland annat för motverka torr hud.

Fördelning mellan PG och VG

Nästan alla e-juicer har en PG/VG-märkning på etiketten. Den kan exempelvis skrivas ut som “50/50 (VG/PG)” och definierar hur stor fördelningen är mellan propylenglykol och vegetabiliskt glycerin i vätskan. Det vanligaste är en jämn blandning, alltså 50% VG och 50% PG.

Propylenglykol ger dig en renare smak och mer “riv i halsen”, som vi även kallar för halskänsla. Det vegetabiliska glycerinet genererar en betydligt större mängd ånga och ger en extra underton av sötma.

Följande är en uppskattning av vad du kan förvänta dig för upplevelse mellan de olika fördelningarna om du använder en e-cigarett med kraftfull förångning:

  • 100 PG: Genererar knappt någon ånga, men framhäver smaker och ger en kraftig halskänsla.
  • 30/70 (VG/PG): Mängden ånga är låg, halskänslan är kraftfull.
  • 50/50 (VG/PG): Ångproduktionen är lagom, smaker är tydliga och ger endast lite riv i halsen – ungefär som en cigarett.
  • 70/30 (VG/PG): Stor ångproduktion, lagom mycket smak och känns ännu mindre i halsen.
  • 100 VG: Högst fokus på ångproduktion, knappt märkbar halskänsla och gör att e-juicens smak kan upplevas som lite sötare.

Allt beror dock helt på vilken sort e-cigarett du använder. Om du har ett podsystem kan du exempelvis behöva att köra på 50/50 för att få ut bra smak och bra ångproduktion. Oftast går det att tänka att ju mer restriktivt luftflöde och svagare förångning din e-cigarett har, desto högre PG-nivå behövs. Är din e-cigarett kraftfull så rekommenderas högre VG, lägst 70/30 (VG/PG).

Vi rekommenderar att starta på 50/50 (VG/PG), då det är en jämn blandning med det bästa från de båda ingredienserna. 70/30 (VG/PG) är den absolut vanligaste blandningen.

Smakessenser

För att kunna få smak på din e-juice tillsätter producenterna smakessenser som är lämpliga för bland annat mat & bakverk. Procentuellt sett så är smakessenserna inte en stor del av e-juicen, då det krävs väldigt lite för att skapa en kraftfull smak. Det är en hel vetskap bakom hur de olika essenserna passar med varandra. Därför lägger producenterna mycket tid på att få fram den perfekta balansen mellan smakerna.

Det är väldigt ovanligt att en smakessens kommer från animalier, så i de flesta fall lämpar sig e-juice för vegetarianer och veganer. Vissa essenser och tillsatser kan dock innehålla små mängder alkohol för att få fram specifika smaker.

Tillsatser

En del e-vätskor har andra tillsatser i receptet för att exempelvis ge en kylande effekt (cooling, mentolliknande känsla), kolsyrad effekt, mer sötma, ökad syrlighet eller extra bitterhet.

Allergier

Som med allt annat som inhaleras/förtärs kan allergier dyka upp när man minst anar det. Bland annat kan vissa känna att en för stor fördelning av propylenglykol i e-juiceblandningen kan irritera bihålorna eller framkalla kli i halsen. Är du allergisk mot jordnötter bör du vara extra uppmärksam för e-juicer som utger sig innehålla “naturliga ingredienser”, då det kan innehålla spår av det. E-juice med artificiella smakessenser har en betydligt lägre risk för allergier.

Vi uppmanar alla med livshotande allergier att vara väldigt försiktiga. Behöver du veta mer angående allergi för en viss sorts e-juice i vårt lager, kontakta tillverkaren.

Vanliga frågor

Hur stor mängd nikotin ska jag välja?

Mer är inte alltid bättre. Ett paket med 19 vanliga cigaretter innehåller ungefär 36 mg nikotin. För att komma upp i samma mängd nikotin behöver du cirka 12-18 mg/ml nikotin i en 10 ml e-juiceflaska. En vanlig clearomizer (tank) till en elcigarett kan oftast hålla 2 ml e-juice och uppåt.

Är du en storrökare rekommenderar vi dig att börja på 12 mg och sedan trappa ner till 6 mg/ml och därefter 3 mg/ml tills du kan bli helt nikotinfri. Nikotinet känns av mer ju större ångproduktion din e-cigarett har, så en e-juice med nikotinmängden 12 mg/ml kan upplevas som svagt i en vanlig e-cigg men som starkt i en mer kraftfull vape.

Slutsats: Röker du över 20 cigaretter om dagen och har en mindre kraftfull e-cigarett är 12 mg/ml en bra början. Röker du under 20 paket cigaretter om dagen och har en kraftfull e-cigarett räcker det med 6 mg/ml. Röker du inte alls så är 0 mg/ml ditt bästa val.

Vad betyder informationen på etiketterna?

Etiketterna på en e-juice innehåller oftast namnsättning av smak, nikotinstyrka, fördelning mellan PG/VG och producentens namn. Nikotinstyrka skrivs alltid ut i milligram per milliliter (mg/ml). Står det 12mg 70/30 VG/PG så är det en blandning av 30% propylenglykol, 70% vegetabiliskt glycerin och 12 mg nikotin per milliliter, utöver aromerna.

Är nikotin så farligt som alla påstår?

Enligt en studie av RSPH (Royal Society for Public Health) [1] i Storbritannien tror fortfarande 9 av 10 människor att nikotinet är det som är livsfaran i en vanlig cigarett, där det egentligen är röken, kolmonoxiden, arseniken och tjäran som är den skadligaste faktorn. Jämfört med dessa faktorer är nikotinet inte den mest farliga ingrediensen i cigaretter. E-cigarettens e-juice har inga av de ingredienserna utöver nikotin – som du också kan välja bort.

[1] Nicotine “no more harmful to health than caffeine” av RSPH – http://www.scribd.com/doc/195347257/Nicotine-and-Health

Källor


Publicerad av Daniel Leis: 2021-1-5

Dela inlägget: