Meny

Vapes.se Vapes.se logotype
Vape guider & teknisk support / Blanda e-juice (DIY) /

Vad är en e juice basvätska?


En e juice basvätska utgör själva grunden till e juice och används i syfte som bas, vilken består utav Propylenglykol (PG) och/eller Vegetabiliskt Glycerin (VG). En basvätska kan även vara en kombination utav dessa två ingredienser. På marknaden (och hos oss, såklart!) finner du oftast följande basvätskor:

  • 100% Vegetabilisk glycerin basvätska
  • 100% Propylenglykol basvätska
  • 50VG/50PG basvätska
  • 70VG/30PG basvätska

Köp e juice basvätska till din vape

Vad används basvätskor till?

Basvätskor kan användas för utspädning av vape shortfills om du vill vejpa nikotinfritt, men går även att kombinera med en nikotinshot för att exempelvis halvera nikotinstyrkan.

Utöver utspädning kan du använda en e juice basvätska för DIY, alltså när du vill blanda egen e-juice; i kombination med essenser.

Till sist så kan du vejpa e juice basvätskor om du skulle vilja ha en vape utan smak. Då rekommenderar vi att antingen köra 100VG, 50VG/50PG eller 70VG/30PG, då 100PG kommer att bli rivigt för halsen och inte producera alls mycket ånga.

Vad är skillnaden på VG & PG?

Dessa två e juice basvätskor har båda olika viskositet. VG är trögflytande (hög viskositet), medan PG är lättflytande (låg viskositet). Vegetabilisk glycerin förångas effektivare och ger större ångproduktion, medan propylenglykol inte alls ger mycket ånga. De har en något annorlunda smak samt munkänsla jämfört med varandra (VG smakar sött), vilket med fördel kan utnyttjas för att skapa olika smakupplevelser i e juice till vaping.

Propylenglykol har till exempel en effekt av att ge lite riv i halsen, liknande den känslan som kan förknippas med när man röker cigaretter; så kallad ”throat hit”.

Vegetabiliskt glycerin för handsprit

En 100% vegetabiliskt glycerin (VG) kan utöver e-juice även användas till komponent i tillverkning av handsprit. Vi rekommenderar i så fall att inte välja en basvätska innehållandes propylenglykol (PG).


Publicerad: 2021-01-16
Uppdaterad: 2021-01-16
Har du frågor om dina beställningar, frakt, returer, öppettider eller liknande?