E-juice - är det farligt?


E-juice med nikotin är 95% mindre skadligt än vanliga cigaretter enligt Storbritanniens Folkhälsomyndighet (se källa). Det har ej tagits fram några resultat på långvariga studier (flera år) ännu då det fortfarande är väldigt nytt på marknaden, men hittills ser det väldigt positivt ut.

E-juice utan nikotin har ej varit fokus i studierna, då det är nikotinet som är den främsta påverkande faktorn när det kommer till risker. Vegetabiliskt Glycerin (VG) och Propylenglykol (PG) är helt ofarligt att andas in i förångad form. Är du nötallergiker exempelvis, så bör du inte använda de e-juicer som uppenbart har nötessens i sig, då själva essensen kan vara utvunnen ur nötter.

De essenser som används i e-juice är densamma som exempelvis godistillverkare har och är därmed lämpliga för konsumtion då de är utspädda. Köper du rena essenser (för blandning av egna e-juicer) är det dock extremt viktigt att du läser all hälsoinformation på flaskan, då vissa kan vara irriterande eller frätande om de inte är utspädda.

Vad hände i USA 2019 med vaping relaterade skador?

Först och främst – det hade inget med vanliga e-cigaretter & e-juice att göra. Det hela handlade sammanfattningsvis med olagliga THC-substanser som tillverkades på svarta marknaden och såldes i USA under bordet och på Darknet. Media målade upp en bild av att det handlade om e-cigaretter, vilket nästan kraschade hela marknaden. Många e cigg butiker fick lägga ner tack vare felaktig information i media. Det tog nästan 4 månader innan media rättade sina artiklar, men än cirkulerar det fortfarande sådant material.

Amerikanska CDC (Centers for Disease Control and Prevention) kopplade orsaken till de plötsliga insjukningarna och dödsfallen i USA 2019 till vaping, men inte vanliga e-cigaretter, utan e-vitaminacetat i olagliga THC-poddar¹ som ej är tillåtet att tillverka eller sälja. THC är ett ämne som utvinns från Cannabis som är olagligt i Sverige och många delar av världen. Samtliga 29 provresultat från personer som blev sjuka hade E-vitaminacetat (tokoferylacetat) i kroppen och inga andra misstänkta ämnen som kan ha bidragit till insjuknandet. Detta innebär att vanlig e-juice som både är lagligt och kraftigt reglerat av EU, med eller utan nikotin inte var orsaken till dödsfallen på något sätt.

E-cigaretter är fortfarande 95% säkrare än vanliga cigaretter enligt PHE

Enligt Englands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, Public Health England, är e-cigaretter fortfarande 95% säkrare än vanliga cigaretter och fortfarande ett kraftigt rekommenderat alternativ till vanlig rökning². Dessutom har England till och med öppnat upp för e-cigarettbutiker på sjukhus och testkör nu 2 st butiker i NHS-sjukhusen³. Public Health England har under tiden som denna mediastorm uppdagats fortsatt att rekommendera e-cigaretter för att sluta röka⁵.

Varför orsakade E-vitaminacetat skador i lungorna?

Niklas på Swedish Mixology sammanfattar detta i deras inlägg om denna nyheten, så vi citerar ⁶:

“E-vitaminacetat under det senaste året blivit oerhört populärt som bärande vätska för THC (marijuana) i USA, eftersom THC löser upp sig väldigt lätt i vätskan. Vätskan är dessutom smaklös, luktlös och ser nästan exakt ut som rent extrakt av THC, vilket ger användarna intrycket att produkten har hög renlighet och koncentration av marijuana.

Problemet med E-vitaminacetat är att när man inhalerar detta så lägger det sig som en hinna innanför lungorna och täpper till, något som inte sker med normal e-juice då kroppens lymfsystem enkelt kan transportera bort dessa vätskor.”

– Niklas Linder, Swedish Mixology (Se källor för länk till inlägg)

Varför har det spridits missvisande information i media?

Sen nyheterna uppdagades har media (även svensk) rapporterat mycket om de dödsfall som uppstått i väldigt specifika delar i USA, där användarna förångat olagliga THC-produkter från svarta marknaden. Det media och många Amerikanska myndigheter felaktigt gjort är att ha grupperat vanliga e-cigaretters nikotinvätska med den olagliga THC-vätskan. Det kan bero på okunskap hos nyhetssajterna, men mest troligt är att de helt enkelt sett en chans att få många klick – för vad bjuder inte in mer till ett klick eller en delning än en rubrik så som “X personer i USA döda av ecigg”?

Dessa missvisande så kallade clickbait-rubriker och artiklar som undanhåller informationen om att det är olagliga produkter på svarta marknaden som använts, har påverkat marknaden enormt på grund av rädslan det skapat. Media har alltså lyckats skrämma tillbaka många till det minst 95% skadligare alternativet – vanliga cigaretter, vilket förstört många års framgångar i branschens mål att minska antalet rökare världen om. E-cigaretter är precis som innan dessa nyheter ett fungerande och lagligt alternativ till cigaretter.

Källor

¹ Transcript of CDC Telebriefing: Update on Lung Injury Associated with E-cigarette Use, or Vaping
https://www.cdc.gov/…/2019/t1108-telebriefing-vaping.html

² E-cigarettes around 95% less harmful than tobacco estimates landmark review https://www.gov.uk/…/e-cigarettes-around-95-less…

³ Vape shops open in two UK hospitals to help smokers kick the habit
https://www.theguardian.com/…/vape-shops-hospital…

⁴ Clearing up some myths around e-cigarettes, Martin Dockrell (Public Health England) https://publichealthmatters.blog.gov.uk/…/clearing-up…/

⁵ https://twitter.com/phe_uk/status/1172165913539469319

⁶ Swedish Mixology’s inlägg om dessa nyheter
https://www.facebook.com/…/a.55104…/1024282681241004/…


Publicerad av Daniel Leis: 2021-2-12

Dela inlägget: