Hur wrappar man om ett batteri?


Skyddsplasten som sitter runt ett 18350/18650/20700/21700-batteri kallas i vape världen för wrap. Wrappen ger batteriet extra säkerhet och det är väldigt viktigt att aldrig använda ett batteri som har skador på wrappen. Vi rekommenderar i så fall att köpa ett nytt batteri (köp dina vape batterier här), men för dig som vill komma undan lite billigare finns det batteri wraps att köpa separat.

OBS! Tänk på att litium-batterier är väldigt kraftfulla och kan ventilera vid kortslutning. Det är därför extremt viktigt att du är försiktig och läser på noggrant om re-wrapping innan du börjar. Vi tar inte ansvar för eventuella skador som kan uppstå.

Riskerna med skadad wrap

På sidorna av batteriet sitter polerna, där den helt platta är negativ (minuspol) och den andra är positiv (negativ). För att batteriet ska leda ström behöver både minuspolen och pluspolen anslutas. På batterier som används till e-cigaretter är pluspolen inte utstickande, men på andra litiumbatterier kan den istället sticka ut. Allt som är under wrappen är en del av minuspolen (negativa).

Exempel: Om det har uppstått en skada på wrappen precis bredvid pluspolen, så blir distansen mellan plus/minus extremt kort. Skulle du då ställa batteriet med pluspolen nedåt på en yta av metall hade både plus & minus aktiverats och gett ström, vilket hade lett till en kortslutning.

Tänk så här: Varje repa/skada i wrappen är en minuspol och ökar risken för kortslutning.

Så här wrappar du om ett batteri

Använd inte något verktyg som kan skada/repa batteriet eller leda ström. Istället bör du använda rena & torra fingrar eller en keramisk pincett om det är svårt med fingrarna. Skulle du använda ett verktyg i metall eller annat ledande material, ta då alltid bort wrappen från minuspolen (den helt platta sidan), eftersom risken att kortsluta batteriet då minskar. Om du tar bort skyddsplasten från pluspolens sida finns det en stor risk att du nuddar både plus och minus (eftersom allt under wrappen är minus/negativ).

Steg 1: Ta bort den befintliga skyddsplasten (wrap)

Med fingrarna eller en keramisk pincett, ta tag i kanten på wrappen från minuspolen (läs ovanför om varför just minuspolen) och riv bort det sakta utan att repa/skada metallhöljet. Var försiktig i toppen av batteriet (pluspolen), då det sitter en en vit/svart skyddsring som måste vara intakt. Dessa kan lätt gå sönder om man är hårdhänt. Spara den vita/svarta ringen när du fått av all skyddsplast.

Steg 2: Montera ny wrap

Öppna upp wrappen genom att trycka på sidorna lite lätt, så att du kan trä det över batteriet. Lägg batteriet på sidan och lämna lika mycket plast utstickandes på båda sidorna. När plasten sitter jämnt vid båda polerna monterar du tillbaka skyddsringen på pluspolen.

Steg 3: Få plasten att sitta kvar

För att plasten ska sitta kvar behöver du värma upp den. Vid uppvärmning kommer plasten att krympa och till slut “wrappa” batteriet.

Din värmekälla bör vara en svagare värmepistol eller en vanlig tändare (aldrig en stormtändare). Vi rekommenderar en svag värmepistol. Vissa använder sig av en hårfön istället, vilket fungerar men tar längre tid.

Applicera värme snabbt fram och tillbaka på den utstickande plasten vid pluspolen. Håll inte kvar på samma ställe för länge, då plasten smälter vid för hög värme. Plasten krymper då ihop och stänger inne skyddsringen. Gör sedan samma på minuspolens plast.

Steg 4: Finjusteringar

När både plasten på minus- & pluspolen är färdigvärmd så sitter plasten kvar, men kan ha hårda kanter i wrappens veck där det tidigare var vikt. Applicera värme (även här med väldigt snabba rörelser) på kanterna för att släta ut dem.

Sist men inte minst brukar man även värma på ytterligare på plus- & minuspolerna och pressa ner vardera sida mot exempelvis ett bord för att få plasten så platt som möjligt.

Om allt ser bra ut så är du nu färdig med din första rewrap!


Publicerad av Daniel Leis: 2021-1-10

Dela inlägget: